Hoşgeldiniz CDTurks Türkiye'nin Crossdresser Ailesi

Türkiye'nin En Büyük Crossdresser Topluluğu olan forum sitemize hoşgeldiniz. Cdturks alternatif sitelerin haricine, cinsellik temasından uzak, bilgi alışverişi ve yardımlaşma üzerine kurulu bir ortamdır. Burada cinsel partner arayışı kesinlikle ve kesinlikte yasaktır. 2015 yılından bugüne kadar hizmet vermekte olduğumuz topluluğa sizde bize katılmak istemezmisiniz ?

Fotoğraf Paylaş

Sende çekmiş olduğun fotoğraflarları bizimle paylaşmak istemisin ?

Makyaj Tavsiyesi

Makyaj tavsiyelerine göz atmak veya bizimle paylaşmak istermisin ?

İletişime Geç

Forumla alakalı bir sorun mu var ? Hemen bizimle iletişime geç.

Haber Cd Sözlüğü

  • Konbuyu başlatan Kubrick
  • Başlangıç tarihi
Kubrick

Kubrick

Biyolojik Erkek
Mesajlar
94
Tepkime puanı
219
Konum
İzmir, Türkiye
Meslek
Öğrenci
Selamlar hepinize, forumda hem konuştuğum kişilerle hem de genel sohbetlerde gördüğüm bir şey var ki, kavramlar içinde ciddi anlamda bir karmaşa söz konusu, benim şahit olduğum sebeplerden biri bu kavramların yabancı dilden dilimize gelmiş olmaları* (örn: Cross-dressing, Femboy, Tomboy, Sissy, vb) ve doğal olarak bu kavramlar arasındaki tartışmalardan uzak olmamız. Bu başlık ile amacım zaman buldukça, güvenilir kaynaklara dayandırarak, bu kaynakları kafa karışıklığına engel olacak şekilde açıklamak.

Crossdresser

En basit tanımıyla "Crossdresser" bir bireyin, karşı cinsiyet tarafından giyilen kıyafetleri giyme eylemidir.

Bunu kısıtlamamakla beraber, CD'lik bireyin cinsel yönelimi ve kimliğini değiştiren bir şey değildir. Yani heteroseksüel ve kendini erkek olarak tanımlayan bir bireyde farklı sebeplerden dolayı karşı cins gibi giyinebilir (örn: eğlence, modellik, cinsel fetiş). Bununla beraber, özellikle cinselliğe ait normların daha katı olduğu toplumlarda CD'lik yanlış anlaşılmakta ve yargılanmaktadır.

1663443663774.png
(1902 Yılından bir CD'nin fotoğrafı)

  • CD'liğe ait 16.YY'a kadar bulunan kayıtları vardır.
  • Yerel Amerikan Kabilelerinde hem CD pratikleri, hem de daha farklı cinsel tanımlar görülmüştür.
  • Bizim dilimize 'Travesti' olarak geçen 'transvestite' kelimesi de, 1910 yılında Alman doktor Magnus Hirschfeld tarafından öne sürülmüştür. Kendisi de bir CD olan Hirschfeld, karşı cins kıyafeti giyenlerin fetişist olmadıklarını ve bu eylemde huzur ve mutluluk bulduklarını öne sürmüştür, ki bu fikriyle de hakim olan önyargıyı kırmıştır. * Maalesef Hirschfeld'in 1910'daki çalışmalarına rağmen, 1960'larda bile CD'lik psikolojik bir bozukluk olarak görülmüştür.
  • Bununla beraber, CD'lerin sosyalleşmesi ve sosyalleşebildikleri kulüpler kurabilmeleri araştırmacıların daha kapsamlı araştırma yapabilmelerine olanak sağlamış, bu araştırmalar CD'liğin okul öncesi dönemde başlayabildiğini, CD'lik için cinsel haz'dan farklı sebepler olduğunu
  • Kadın CD'lerde cinsel hazzın daha az olduğu, erkek kıyafetlerinin rahatlığı ve cinsel normları kırma gibi sebepler gözlemlenmiştir.
  • Her ne kadar CD'lik için farklı açıklamalar ve araştırmalar devam etse bile, tıp alanında CD'liği hala bir bozukluk olarak gören bir bakış, daha zayıf olsa da devam etmiştir.

Kaynaklar


* Benim bildiklerim ağırlıklı olarak yabancı kavramlar ve terimler oldukları için elimden geldiğince bu kavramları incelemeye çalışacağım. Bununla beraber, Türk LGBTQ+ çevrelerinde sosyalleşen ve bu toplulukların oluşturduğu dile ait terim, kelime ve kavramları bilenlerinizin katkı yapmalarını çok isterim.
 
shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
Üst