Hoşgeldiniz CDTurks Türkiye'nin Crossdresser Ailesi

Türkiye'nin En Büyük Crossdresser Topluluğu olan forum sitemize hoşgeldiniz. Cdturks alternatif sitelerin haricine, cinsellik temasından uzak, bilgi alışverişi ve yardımlaşma üzerine kurulu bir ortamdır. Burada cinsel partner arayışı kesinlikle ve kesinlikte yasaktır. 2015 yılından bugüne kadar hizmet vermekte olduğumuz topluluğa sizde bize katılmak istemezmisiniz ?

Fotoğraf Paylaş

Sende çekmiş olduğun fotoğraflarları bizimle paylaşmak istemisin ?

Makyaj Tavsiyesi

Makyaj tavsiyelerine göz atmak veya bizimle paylaşmak istermisin ?

İletişime Geç

Forumla alakalı bir sorun mu var ? Hemen bizimle iletişime geç.

‘kadın kıyafeti’ cezası

  • Konbuyu başlatan BuseOstujk
  • Başlangıç tarihi
BuseOstujk

BuseOstujk

Trans Kadın
Mesajlar
4,344
Tepkime puanı
8,721
Yaş
43
Konum
Yurtdışı
Meslek
Forum Botu
Haberin kaynagina buradan ulasabilirsiniz .

11.10.2009 02:30 | Son Güncelleme yapilmis haberde anlatilanlar ..


Travestiye ‘kadın kıyafeti’ cezası
Travestiler, sokakta dolaşırken polislerin kendilerine ‘kadın kıyafetiyle dolaşmak’ ve ‘çevreyi rahatsız etmek’ suçlarından defalarca 69 lira ceza kestiğini iddia edip, bu nedenle sokağa bile çıkamadıklarını söylediler

İzmir’de emniyet müdürlüğü yaptığı dönemde travestilere “çevreyi rahatsız ettikleri” gerekçesiyle ceza kestirdiği iddiasıyla gündeme gelen Hüseyin Çapkın’ın, bu uygulamayı İstanbul’da da devam ettirdiği öne sürüldü. İstanbul Lezbiyen Gey Biseksüel Transseksüel ve Travestiler (LGBTT) Sivil Toplum Girişimi üyesi travestiler, son dönemde sokakta yürürken kendilerini gören polislerin, “kadın kıyafeti ile dolaştıkları” ve “çevreyi rahatsız ettikleri” gerekçesiyle kendilerine defalarca ceza kestiğini, bu nedenle sokağa bile çıkamadıklarını öne sürdü. Kendilerine Kabahatler Kanunu çerçevesinde kesilen cezaları delil olarak gösteren travestiler, bunun “Çapkın’ın kendilerine karşı başlattığı bir cadı avı olduğunu” söyledi.

69 lira ceza kesiliyor
LGBBT Sivil Toplum Girişimi üyelerinin iddiasına göre, İstanbul polisi, bir travestiyi görünce en yakın polis merkezine götürüyor ve Kabahatler Kanunu uyarınca “trafiğe engel olmak”, “kadın kıyafeti ile dolaşmak” ve “çevreyi rahatsız etmek” gibi suçlamalarda 69 TL’lik ceza kesip, bu kişileri serbest bırakıyor.
İstanbul LGBTT Sivil Toplum Girişimi üyesi olan ve bir dönem ÖDP’de siyaset yapan Demet Demir, bugüne kadar bu gerekçelerle travestilere onlarca ceza kesildiğini, kendilerine 25 travestinin başvurduğunu, bazı travestilerin ise korktukları için kendilerine başvuramadığını belirtiyor.
Demir, “İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın’ın İstanbul’a gelmesiyle beraber bizlere karşı bir ‘cadı avı’ başladı. Her görüldüğümüz yerde ceza kesiliyor” diyor. Demir, uygulamanın sona ermesini istediklerini belirterek, “Bir arkadaşıma kuaförden alınıp para cezası kesiliyor, polisin bu uygulaması insan haklarına aykırı ” diye konuştu.
Uygulamayla konusunda soru yönelttiğimiz İstanbul Emniyet Müdürlüğü, konuyla ilgili olarak gazetemize henüz bir cevap göndermedi.


Travestilere elbise cezası
14 Ekim 2009 Çarşamba , FATİH AÇATürkiye
Hüseyin Çapkın’ın İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne geldikten sonra hayata geçirdiği ‘bonus’uygulamasının faturası travestilere çıktı. İstanbul Polisi, günlük hayatlarını sürdüren travestilere ‘Kabahatler Kanunu’nun 37’inci maddesinden ceza kesiyor.


İstanbul’da yaşayan travestiler, yeni Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın’ın göreve başlamasından haksız yere cezalandırıldıklarını gerekçesiyle bugün bir suç duyurusunda bulundular.

İstanbul Lezbiyen, Gay, Biseksüel, Transeksüel ve Travestiler Sivil Toplum Girişimi (LGBTT) tarafından yapılan suç duyurusunda son dönemde yaşanananların, Hüseyin Çapkın’ın göreve gelmesi ile başlatılan ‘bonus’ uygulamasına dayanıldığı savunuldu.

LGBTT’de aktif olarak görev alan Ebru Kırancı yaşadıklarını şöyle anlattı:

Hüseyin Çapkın göreve geldikten sonra başlayan bir uygulama bu, benzeri daha önce İzmir’de de yapılıyormuş. Eskiden polsi sadece kimliğe ve GBT’ye bakıyordu ve temizsek bırakıyordu. Şimdi ise alıp karakola götürüyorlar, bunun için puan alıyorlar, biz ise ceza yiyoruz.

20 TANE CEZA KESİLDİĞİ OLUYOR
Uygulamanın bir başka boyutu da kabahatlar kanununun 37’inci maddesinde yer alan ‘“Mal veya hizmet satmak için başkalarını rahatsız etmek” nedeniyle ceza kesmek. Bir travestiye 20 tene ceza kesildiğini biliyorum. Yakalanma gerekçeleri ise polis tutanağına ‘kadın elbisesi giyen erkekler’ olarak yansıtılıyor. Ceza kesilen travestiler, polis tarafından “yakında İstiklal Caddesi’nde de yürüyemeyeceksiniz” denilerek tehdit ediliyor.

LGBTT’ye hukuksal olarak destek veren Avukat Erdal Keskin ise yapılanaların hukuk dışı olduğunu savunuyor:

Kabahatlar Kanunu’nun 37’inci maddesinde yer alan, “mal veya hizmet satmak için başkalarını rahatsız eden kişi” tanımlaması örneğin bir seyyar satıcı için uygulanabilir. Ruhsatı olmadan ya da gürültü çıkararak mal satan seyyar satıcılar bu madden çerçevesinde ceza alabilir. Ama bu madde, günlük yaşamalarını devam ettiren travestiler için de uygulanıyor.

Çevreyi veya sükunu bozuyorlarsa uygulanabilir olarak öngörülmüş bir ceza bu ama travestiler normal yaşamlarını sürdürürken bu cezalara muhattap kalıyorlar. Polisler de ceza kesme nedenlerini nedenleri de zaten belirtiliyor; bazen "neden kadın kılığında geziyorsunuz" şeklinde ya bazı polislerin kendilerine “bonusum geldi” diyorlar. Çünkü yeni uygulamaya göre ne kadar ceza keserlerse ve bu kişileri sosyal yaşamda görünür kılmazlarsa o kadar puan alıyorlar.

MADDEDE KIYAFETE DAİR BİR ŞEY YOK
Burada ceza kesilen söz konusu maddenin içinde kılık kıyafetle ilgili hiç bir kelime yok. Kılık kıyafetle ilgili olarak sadece Türk Ceza Kanunu’nda ‘teşhir’le ilgili bir madde var o da çırılçıplak soyunup da sokaklarda dolaşırsanız bu maddenin uygulama alanı olur. Bu şahısların çırılçıplak gezdikleri söz konusu değil elbette. Sonuç olarak kabahatlar kanununda seyyar satıcılar için uygulanacak maddeyi, bununla ilgili bir durum yokken travestilere uyguluyorlar.

İTİRAZ ETMEK KOLAY DEĞİL
Travestilerin bu cezaya itiraz etmeleri de kolay değil çünkü kolluk görevlisi bunu kestikten sonra, ancak süresi içerisinde sulh ceza mahkemesine itiraz edebiliyorlar. Bazıları çin 9-10 hatta 20 kez ceza kesilebiliyor ve her ceza için ayrı ayrı mahkemeye gitmeleri gerekiyor.

'AYRIMCILIK YAPILIYOR'
Yapılan bu uygulama hem görevini kötüye kullanmadır hem de belli kesimi cinsel kimliklerinden dolayı hedef aldığı için ayrımcı bir uygulamadır. Türk Ceza Kanunu’nun 216’ıncı maddesi böyle bir durumda, ilgili amirler ve kolluk güçleri için devreye sokulabilir. Bu madde diyor ki; “halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve ya aşağılama... Burada halkın bir kesimimi sınıf, ırk, din, mezhep, cinsiyet ve bölge farkına dayanarak alenen aşağılayan kişi 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.”

Bu kanun var olmasına rağmen çoğu kez uygulanmıyor. Özellikle bu konuda şikayet edilen polis ya da asker olduğu zaman adli merciler büyük bir direnç ve çekingenlik gösteriyorlar. Ama bu eylemleri yapan kişilerin üniforma giymiş olmaları onlrın suç işleme imtiyazına sahip olamaları imtiyazı sağlamaz.”


Yakin bir zaman icerisinde bu haberle cezalarin son durumu ..


AYM’den emsallik travesti kararı… Artık müşteri beklemek suç değil!
Anayasa Mahkemesi, kamuoyunda travesti olarak bilinen 'transeksüel seks işçileri' için emsallik bir karara imza attı. 3 yıl önce polisin caddede müşteri beklerken Kabahatlar Kanunu'na göre para cezası kestiği travestinin başvurusu üzerine toplanan Yüce Mahkeme, itirazı oy çokluğuyla kabul etti ve "Bu maddeden ceza kesilemez" dedi. Yani polis artık cadde kenarlarında müşteri bekleyen travestilere sırf bu yüzden işlem yapıp, ceza kesemeyecek.

2014 yılında meydana gelen olayda; 27 yaşındaki Cem Burak K. isimli bir travestiye, Ankara Çankaya’da denetim yapan polis ekipleri, cadde kenadında müşteri beklediği için 5326 sayılı Kabahatler Kanuna göre işlem yapıp para cezası kesti. 91 liralık para cezasına karşı çıkan travesti ise konuyu yargıya taşıdı. Ancak yerel mahkeme kolluk kuvvetlerini haklı buldu.

AYM’YE TAŞIDI
Temyiz sürecinden sonra durumu Anayasa Mahkemesi’ne taşıyan travestinin itirazı değerlendirildi. Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında gerekçesi açıklanan kararda çarpıcı tespitler yer aldı.
Oy çokluğu ile alınan ve travestinin haklı görüldüğü emsallik kararda; 30 Mart 2005 tarihli 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’na göre yapılan işlemin geçerli olamayacağı vurgulandı.

KABAHATLAR KANUNUDA FUHUŞ PAZARLIĞI YOK
Buna gerekçe olarak ise polisin; İdari Para Cezası tutanağında yer alan “Fuhuş amacıyla başkalarını rahatsız etmek” fiili ile 5326 sayılı kanunun 37. maddesinde tanımlanan maddenin birbiriyle uyuşmadığı, burada “fuhuş eyleminin bir karşılığının bulunmadığını” bildirildi.

‘CEZALANDIRILAMAZ’

Kararın “Kimse işlendiği zaman yürürlükte bulunan kanunun suç saymadığı bir fiilden dolayı cezalandırılamaz. Kimseye suçu işlediği zaman kanunda o suç için konulmuş olan cezadan daha ağır bir ceza verilemez” ilkesi gereğince alındığı vurgulandı. Sonuç olarak travestinin hakkının ihlal edildiğine karar verildi ve 2 bin liralık ‘yargı süreci masrafının’ kendisine ödenmesine hükmedildi. Karara AYM’nin bir üyesi ise itiraz etti.

EMSAL NİTELİĞİ TAŞIYOR
Karar, bundan sonraki uygulamalar için ’emsal’ niteliği taşıyor. Yani artık cadde ve sokaklarda müşteri bekleyen travestilere polis ‘sadece müşteri bekliyor’ diye ceza kesemeyecek.
 
shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
Üst