Hoşgeldiniz CDTurks Türkiye'nin Crossdresser Ailesi

Türkiye'nin En Büyük Crossdresser Topluluğu olan forum sitemize hoşgeldiniz. Cdturks alternatif sitelerin haricine, cinsellik temasından uzak, bilgi alışverişi ve yardımlaşma üzerine kurulu bir ortamdır. Burada cinsel partner arayışı kesinlikle ve kesinlikte yasaktır. 2015 yılından bugüne kadar hizmet vermekte olduğumuz topluluğa sizde bize katılmak istemezmisiniz ?

Fotoğraf Paylaş

Sende çekmiş olduğun fotoğraflarları bizimle paylaşmak istemisin ?

Makyaj Tavsiyesi

Makyaj tavsiyelerine göz atmak veya bizimle paylaşmak istermisin ?

İletişime Geç

Forumla alakalı bir sorun mu var ? Hemen bizimle iletişime geç.

Haber Trans Ukraine Ülkeyi Terk Edemiyor

aleyna

aleyna

Trans Kadın
Mesajlar
768
Tepkime puanı
3,082
Konum
✈ 25.000 ft.
Meslek
kabin görevlisi
Kaynak: https://www.pinknews.co.uk/

Ana Kaynak: CBS News

Haberi Hazırlayan: Ben Hunte

Ben Hunte önceki BBC LGBT Muhabiri, şimdiki VICE News LGBT / Ayırımcılık Kıdemli Muhabiridir.


"Merhaba, Benim adım Zi Faámelu. Ben şu anda Kiev'de mahsur kalan Ukraynalı bir trans kadınım. Hayatım tehlikede. Cumhurbaşkanlığı kararnamesi nedeniyle (kimlikle ilgili konular) ülkeyi terk etme iznim yok. Trans kadınlar kendilerini umutsuz ve çaresiz hissediyorlar. Lütfen farkındalık yaratın! Teşekkür ederim."

Şeklindeki Sosyal Medya Yardım çağrısından yola çıkarak bu haberi hazırlamıştır.

Haber dünyanın her yerindeki İngilizce ana akım Televizyon Haber Kanallarında gösterilmeye devam etmektedir.

Ukrayna'da Trans veya LGBTQ+ tanıdığı olan bu haberin içeriğini (*Sınırdan geçişi sağlayabilmek amacı ile) arzu ederlerse kendileri ile paylaşabilirler.

Derleme by @aleyna - CDTURK'S için.


Rus güçleri başkente ilerlerken Ukraynalı trans kadınlar 'Kiev'de kapana kısıldı'




Zi Faámelu, Ukraynalı trans bir şarkıcıdır.​


Birçok trans kadının Ukrayna'dan kaçmasına izin verilmediği, bir kadının Rusya'nın işgalini translar için “savaş içinde savaş” olarak nitelendirdiği bildirildi.

Kiev belediye başkanı 2 Mart Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Rus kuvvetlerinin başkente "giderek daha yakın" toplandıklarını söyledi, ancak ayrıca "Kiev ayakta ve duracak" dedi.

Başkentte kalan bir vatandaş da, Ukrayna'da Star Factory yarışma programında yarışmasıyla tanınan bir müzisyen olan Zi Faámelu. Silah sesleri ve füzeler yaklaştıkça Kiev'deki dairesinde saklanıyor.

CBS News'e verdiği demeçte, yiyeceğinin bitmeye başladığını, ancak sadece savaş nedeniyle değil, aynı zamanda trans bir kadın olarak güvenliğinden korktuğu için de evden ayrılmaktan korktuğunu söyledi. Faámelu, Ukrayna'da bir trans olarak yaşamı “kasvetli” olarak nitelendirdi ve şiddetin kolayca transfobiye dönüşebileceğinden korkuyor.

“Pek çok insanın silahı ve tüfeği var… Şiddet için bir bahane olabilir” dedi. "Bu çok korkutucu bir durum."

Faámelu, Ukrayna sınırına ulaşmayı başarsa bile pasaportunun cinsiyetine uymadığı için geçmesine izin verilmeyeceğinden korkuyor.




Ukrayna'daki Zi Faámelu gibi Transgender bireyler ayrılamayacaklarını söylüyorlar ve hayatlarını kaybetmekle karşı karşıya.​


Sahadaki aktivistlerin TGEU (Transgender Europe) Kuruluşuna bildirdikleri üzere, cinsiyeti kadın olmayan belgelere sahip transların “iç kontrol noktalarından geçemeyeceğini” ve pasaportlarında erkek cinsiyet belirteci olanların, trans kadın oldukları halde, savaşma çağındaki bireyler olarak değerlendirildiklerini söyledi ve potansiyel sivil savaşçı olarak ülkede kalmak durumundalar.

Ukraynalı erkeklerin ve buna bağlı olarak, yasal belgelerinde erkek cinsiyet belirteci olan herhangi bir kişinin, 18 ila 60 yaşları arasındaki kişilerin ülkeyi terk etmesi yasaklandı.

Faámelu, "Burası pek gökkuşağı dostu bir yer değil... Burada translar için hayat çok umutsuz" dedi.

“Pasaportunuzda veya kimliğinizde erkek cinsiyeti varsa yurt dışına çıkmanıza izin vermezler. Geçmene izin vermeyecekler… [Bu] savaş içinde bir savaş, gerçekten.”

Ancak Ukrayna kuvvetlerinin Rusya'yı yenebileceğine hala inancının olduğunu da sözlerine ekledi.

“Ukraynalılarda bir şey var, çok iyimser ve neşeli insanlar… Asla pes etmezler."

“Ertesi sabah hayatta olup olmayacağını bilmiyorsun. Peki ne yapacaksın? Dürüst olmak gerekirse, üzülmek yerine, mutfakta dans etmeyi tercih ederim."

Çünkü bu hayatımın son anıysa, sadece kutlamak istiyorum. Sadece dans etmek istiyorum."

2017 yılına kadar Ukrayna, transların yasal cinsiyetlerini değiştirmeleri için “transeksüellik” teşhisi talep ediyordu. Bu, bir akıl sağlığı uzmanları kurulunun tanı koyabilmesi için bir psikiyatri hastanesinde bir ay geçirmek anlamına geliyordu.

Süreç o zamandan beri basitleştirilmiş olsa da, kolay olmaktan uzaktır. Trans olmak hala bir psikiyatrik bozukluk olarak kabul ediliyor ve hala ayakta tedavi randevuları ile uzun süreçli bir teşhis gerekiyor.


Ukrayna'da savaş patlak verir, ancak trans kabulü için verilen savaş, savaş içindeki savaştır.

"Pasaportunuzda erkek cinsiyeti varsa yurt dışına çıkmanıza izin vermiyorlar."



Transgender kadın, ayrımcı yasaların kendisini Kiev'de mahsur bıraktığını söylüyor.​


TGEU (Transgender Avrupa Çatı Kuruluşu) Açıklaması

İki Ukraynalı trans kadın, tüm kimlik belgelerinde “erkek” ibaresi olduğu ve “eski erkeksi adları” geçtiği için Ukrayna'dan ayrılamayacaklarını hatta güvenli bir şekilde seyahat edemediklerini söyledi.

Hatta bazı trans kişilere insan hakları grupları tarafından Ukrayna'dan çıkmaları için “kimliklerini kaybetmeleri” tavsiye edildi. Trans kampanyacılar, bu sorunun Ukrayna'daki "yüzlerce" trans kişinin "ciddi tehlike" altında kalmasına ve "tamamen yalnız" hissetmesine yol açtığını tahmin ediyor.

Bir trans kadın, Ukrayna'dan ayrılmaya çalışırken durdurulmaktan ve Ukrayna ordusuna "erkek olarak" katılmaya zorlanmaktan "korktuğunu" söyledi - özellikle de yetkililer 18 ila 60 yaşları arasındaki erkeklerin ayrılmasını engellediği için. Başka bir Ukraynalı trans kadın, transfobik saldırılar korkusuyla kaldığı yerden ayrılmaktan çok korkuyor. Mahallede kalan tek kişi o.




Rusya'nın işgalinden sonra Ukrayna'da insani bir kriz oluyor.​


Altı yıldan fazla bir süre önce geçiş yapan ve o zamandan beri Ukrayna'da erkek olarak yaşayan bir trans erkeğin (FtM) üzerinde sadece "kadın" yazan bir kimlik var. VICE World News'e evini terk etme ve Ukrayna'yı geçmeye çalışma korkularını anlattı. Bir telefon görüşmesi sırasında kaldığı evin dışından çığlıklar ve patlamalar duyuldu, ancak yine de kimlik sorunu nedeniyle ayrılmayı reddetti.

Non-binary bir Ukraynalı kişi, Ukrayna'dan ayrılma ve kimliklerinin “alay edildiği” ve tanınmadığı “Polonya veya Macaristan gibi yerlere” gitme korkularını açıkladı. “Nispeten nasıl yaşayacağımı öğrendiğim kendi ülkem ile daha da dışlanmış ve tehlikede hissedebileceğim tamamen yabancı bir yer arasında seçim yapmam gerekiyor” diye eklediler.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in işgalinin ardından Ukrayna'da insani bir kriz yaşanıyor. Birleşmiş Milletler'in mülteci kuruluşu olan UNHCR, geçen Perşembe gününden bu yana Ukrayna'dan 2 milyon 520 bin mültecinin komşu ülkelere girdiğini doğruladı ve "bu rakam her saat katlanarak artıyor" uyarısında bulundu. Ancak translar bu yolculukları yapmamış olabilir.

Zi Faámelu 31 yaşında Kievli bir trans kadın. O bir müzisyen ve kendi ülkesinde televizyona çıktı. Faámelu, ülkeyi terk edemeyeceğini ve hayatının tehlikede olduğunu söyledi.

"Ukrayna'daki yüzlerce trans insan gibi ben de bir kadınım ama pasaportumda ve tüm kimliğimde 'erkek' var, yani bu savaş içinde bir savaş. Ukraynalı translar zaten hayatları için savaşıyordu.”

“Bu şekilde sıkışıp kalmış, sefil hayatlar yaşayan yüzlercemiz var. Yurt dışından biraz etkiye ihtiyacımız var. Bize yardım etmeleri için politikacılarına ve hayır kurumlarına yazacak insanlara ihtiyacımız var.”

Benimle konuşurken karanlıkta oturuyor. Elinde “çok keskin” bir bıçak tutuyor. Kendi bölgesinde tek başına, dairesinin dışında kimlerin olabileceğinden korkuyor.




Zi Faámelu​


Ukrayna'daki translar yasal cinsiyet tanıma alabilirler, ancak insan hakları grupları "mahremiyet ve fiziksel bütünlük haklarını ihlal ettiği" için süreci "kötüye kullanım" olarak nitelendirdi.

Daha önce kimlik belgelerini neden değiştirmediği sorulduğunda Faámelu, Ukrayna'daki sürecin "aşağılayıcı" olduğunu ve insanların "cinsiyetlerini kanıtlamak için psikolojik ve fiziksel testlerle aylarca akıl hastanelerinde kalmak" zorunda kaldığını gördüğünü söyledi.

"Bunu yaşamak istemiyoruz, bu yüzden pasaportlarımızı olduğu gibi tuttuk ve sessiz kaldık. Burası translar için cehennem. Daha önce çıkmalıydım ama bazı acil cinsiyet belgeleri bekliyordum ama doktorlar aniden hayır dedi.”

"Artık tamamen yalnızım. Mahallemdeki herkes gitti. Bu çok tehlikeli bir durum ama iyimser kalmaya çalışıyorum. Hayatları için koşan ve her şeyi geride bırakıp dışarı çıkmak için birbirlerine bağıran insanlar gördüm - ama olduğum yerde kalmam gerekiyor. Şu anda benim için tek seçenek bu."

“Normal bir günde Ukrayna bir trans olarak benim için çok tehlikeli idi, bu yüzden şimdi ise imkansız. Ukrayna'daki birçok gay artık toplumun geri kalanıyla kaynaşabilir, ancak translar için bu imkansız. Saldırıya uğradığımız pek çok fiziksel özellik var – koca çene, geniş omuzlar – dövüldük, öldürüldük. Şimdi çıkmamız gerekiyor ama dairelerimizden bile çıkamıyoruz.”

Pasaportumu görecekler ve 'erkek' görecekler, doğum adımı görecekler ve bana kadın elbiseli bir adam diyecekler ve bana saldıracaklar."




Ukraynalı bir asker, Kiev'de hasar gören bir konut binasının penceresinde.​


Faámelu, bölgelerinde açıkça silah taşıyan kişiler tarafından tehdit edilen trans bireylerden bahsetti.

“Artık Ukrayna'da olmaktan daha çok korkuyorum çünkü herkesin silahı var. Saldırganlarımın artık nefretlerini ve şiddetlerini uygulamak için bir bahaneleri var. İnsanlar nerede yaşadığımı biliyor. Dışarıdaki her ses korkutucu” dedi.

“Translar artık kendilerini unutulmuş, ihmal edilmiş, terk edilmiş hissediyor. Şu anda aslında görünmeziz. Birleşmiş Milletlere ihtiyacımız var, insan hakları örgütlerine ihtiyacımız var. Fark edilmemize yardımcı olacak insanlara ihtiyacımız var. ”

Ukrayna'dan kaçan insanlara, bazı komşu ülkelerin kimlikleri olmadan onları kabul edeceği söylendi, ancak sınırlara ulaşmak için yapılan yolculuklar yine de polis veya ordu tarafından kontrol noktalarında durdurulmayı, kalabalıklarla sıraya girmeyi ve ve erkek ve kadın grupları olarak ikiye bölünmeyi gerektirebilir, bu güvenlik ve seyahate öncelik vermek amacını taşıyor.

Ukrayna'da LGBTQ olmak hayatı tehdit edici olabilir. İnsanlara cinsellik ve cinsiyet kimliğine dayalı saldırılar yaygın.

Bir aydan kısa bir süre önce, vandallar kuzeydoğu Ukrayna'da bir şehir olan Kharkiv'de bir LGBTQ toplum merkezine zarar verdi. Saldırganlar, merkezin “eşitlik duvar resmine” “ölüm tehditleri” ve “Hıristiyan kutsal metinleri” yazdılar. Kampanyacılar, merkezin ancak son saldırılardan sonra, "ön kapıya idrar, b*k ve kan bulaştığında" onarıldığını söyledi.

Ukrayna'daki translar, VICE World News'e savaştan önce hayatlarının “yaşamaya değmediğini” ve mevcut durumun onlar için işleri daha da kötüleştirdiğini söyledi.

31 yaşındaki Robert, Ukrayna'nın Kharkiv kentinde yaşayan trans bir erkek (FtM). Robert'ın kimliğini korumak için soyadını tanımlamıyoruz. Robert'ın testosteron üzerindeki yılları, "herhangi bir erkek gibi geçebilmesini" sağladı, ancak kimliği hala "kadın" olduğunu söylüyor ve doğum adını kullanıyor.

VICE World News'e bu hafta başlarında verdiği demeçte, "Ailem onlara trans olduğumu söylediğimde beni öldürmeye çalıştı" dedi. "Buradaki herkes beni 'erkek' olarak tanıyor, kimse benim durumumu bilmiyor. Bu yüzden şimdi çok fazla tehlikedeyim."

Robert, “Hayatım için çok korkuyorum” diye ekledi. "Farklı ülkelere gittiğimde birçok insan bana yardım teklif etti ama Ukrayna'yı bu şekilde geçemem. Buradaki sorun, tek bir şey erkek gibi görünebilmeniz, ancak kağıtlarınızın başka bir şey söylemesidir.”

“Çalışamam, banka hesabım olamaz, ehliyetim olamaz. Üniversite kayıdımı onaylayamadığı için üniversiteye devam edemiyorum. Sadece kendimi beslemek için insanların saçlarını kesiyor, banyoları ve daireleri temizliyorum. Sadece var oluyor, yaşamıyorum."

Robert şimdi Ukrayna'da mahsur kalan “LGBTQ insanlara” doğrudan yardım etmek için bir grup ve bir fon oluşturan LGBTQ kampanyacısı Rain Dove tarafından destekleniyor. Grup şimdi Ukrayna'dan çıkmak için “700'den fazla insanı” destekledi ve bunların çoğu LGBTQ.

Rain Dove, VICE World News'e şunları söyledi: "Bazı sınırlarda trans bireyler reddedildi, ancak desteklediğimiz herkes sonunda kurtuldu."

Pasaportunuzda 'M' (Erkek) harfi bulunan bir trans kadınsanız veya cinsiyetiniz 'M' ile uyumlu değilse, Ukraynalı yetkililerle görüşmeden önce pasaportunuzu 'kaybetmenizi' tavsiye ediyoruz. Kimliğinizi bir su termosu şişesinde veya ayakkabınızda saklayın. Eğer durdurulursanız, sadece buralı olmadığınızı söyleyebilirsiniz, Ukrayna'da öğrenci olduğunuzu veya sadece ziyaret ettiğinizi söyleyebilirsiniz. Kimliksizler, ve yabancı uyruklular sınır geçiş noktalarına ve toplama alanlarına ve kamplarına gönderileceksiniz, ancak daha sonra sınırdaki ülkelerden yetkililerle konuşacaksınız ve kimliğinizi sorunsuz bir şekilde sunabilirsiniz. Bu, zamanın yüzde 100'ünde işe yaradı.

“Kimliğinizde 'F' (Kadın) olan bir trans erkekseniz, Ukraynalı yetkililer tarafından gazla aydınlatılmaya hazırlanın. 'Eğer gerçekten erkeksen ülken için savaş' diyecekler. Bu maalesef çok yaygın bir şey. Kimliğinizi de gizleyebilirsiniz, ancak savaşmak için zorunlu olarak bırakılarak kalan bazı insanlar tanıyoruz.”

Avrupa genelinde LGBTQ eşitliği için bastıran bir örgüt olan Yasak Renkler'in genel müdürü Rémy Bonny, VICE World News'e “Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırganlığı tüm dünyayı şok etti ve queer insanlar bu savaştan olağanüstü şekilde etkileniyor” dedi.

Dünyanın dört bir yanındaki insanların bu bireylere yardım etmek için neler yapabileceği sorulduğunda Bonny, "Lütfen Ukrayna'dan gelen queer mültecilere yardım eden girişimlere bağış yapın. Önümüzdeki haftalarda Polonya, Macaristan ve Romanya'ya girecek yaklaşık 100.000 queer mülteci bekliyoruz, ancak geçmişte mülteci kamplarının LGBTQ bireyler için güvenli alanlar olmadığı kanıtlandı.”


Ukrayna'ya komşu ülkelerdeki LGB ve trans örgütleri sığınma evleri kuruyor ve sınırı geçebilen LGBTIQ mültecilere yardım sağlıyor.

Tahliye ve barınmayı desteklemek için Ukrayna sınırındaki ülkelerdeki aşağıdaki akredite LGB ve trans örgütleri gelen mülteciler için sahada yardım sunmaktadır:

Sınırı geçtikten sonra sizinle muhatap olan "İnsan Hakları Yardım Örgütü" gönüllüsüne aşağıda bulunan alandaki yetkilendirilmiş LGBTIQ örgütü ekibi ile sizi temasa geçirmesini isteyin.


ACCEPT (Romanya Sınırı)

Gender-Doc M (Moldova Sınırı)

TransAkcija (Slovenya Sınırı)

TransFuzja (Polonya Sınırı)

TransFuzja (Slovakya Sınırı)

TransVanilla (Macaristan Sınırı) – Transvanilla, acil konaklama - toplama alanı dışında, yemek, alışveriş ve ulaşımın yanı sıra ihtiyaç duyulan diğer hizmetleri destekleyebilir.


Onlara ulaşın!

Bol şans.
 
Son düzenleme:
shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
Üst